Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikee28
    Classic
    • 2010
    • 24

1U0 lub 1U1 lub 1U2 to numery do OI, ostatni do anglika.

Do OII musicie miec numer 1Z0 lub 1Z1 itd.

Czyli jak szukasz do OII prawej nakladki to numer jest: 1Z0 867 198 A 5E2 (198 C 47H to do aut po lifcie o ile dobrze patrze) kolor onyks(czern) i to faktycznie kosztuje 277zl brutto :lol:
  • golibroda
    Rider
    • 2009
    • 530

Witajcie,

Jestem tutaj nowy i kłaniam sie nisko. Być może bedę przyszłym właścicielem Skody Octavii. Mieszkam w Łodzi i tutaj zajrzę do dealera. Do pracy mam 70 km w jedną stronę i szukam Octavii najtańszej w ekspolotacji (głównie paliwo). Do tej pory jeżdzę zagazowaną Astra classic 1.4 8V z 99 roku. Czas na zmiany.....

Pojawiły się wyprzedaże rocznika 2009 ze stajni Skody (już teraz). Może jednak
    warto poczekać do początku przyszłego roku.
    Ponieważ moja znajomość techniki samochodowej jest mizerna, proszę wskażcie
    jakim silnikiem i wyposażeniem najlepiej się zainteresować?

Poniżej przykładowe oferty samochodów nowych:

Tutaj cennik ze strony dealera:

Może 1.9 TDI albo jakaś wersja benzynowa z gazem ? Te wyprzedaże to Octavia I czy II - nie rozróżniam zupełnie. No i tyle tych wersji i wyposażenia ... gubię się co potrzebne a co nie.
    Samochód ma być na wiele lat mam już 45 lat , rodzinny (wczasowy) i do pracy. Nigdy nie jeździłem dieslem i nie wiem na co zwrócić uwagę.

Proszę o opinię i szeroką dyskusję ...

Pozdrawiam
    Piotr
    Pozdrawiam
    Piotr

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

W Łodzi o ceny nie pytaj. Zapytaj u kolegi Danielcio z Krakowa. Warto się pofatygować. Natomiast u Bednarka bezproblemowo sobie obejrzysz i pojeździsz, gdzie u Zimnego nikt się Tobą nie zainteresuje.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Danielcio to kolega z forum ?

Bednarek lepszy od Zimnego ...dlaczego ? A Ty gdzie kupowałeś i dlaczego 1.6 MPI ?
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• aniam111
          Rider
          • 2009
          • 436

Ja bym szukała O2 i najlepiej po FL. Nowy model potem w razie czego chyba będzie łatwiej sprzedać.
          Benzyna - musisz się liczyć że to będzie najdroższa opcja jeśli chodzi o spalanie. Silników benzynowych TSI na razie się nie "zagazowuje"
          1,9 TDI to sprawdzona jednostka. Tylko czy 105KM to nie za mało??? Jasne potem można chipa wstawić - ale raczej nie na gwarancji. No i głośny to diesel w porównaniu do tych nowszych.
          2,0TDI ma fajną moc, ale w zakupie będzie drogi. No i spalanie już nie jest takie małe jak w poprzedniku.
          1,6CRDI to nowość - trudno coś o tym napisać.

Co do wyposażenia musisz sobie odpowiedzieć co jest ci niezbędne a bez czego możesz się obyć. Mint to takie minimum. Trudno potem coś dorzucić do tego.
          Ambiente to chyba takie złote połączenie. Bez zbytecznych ( przynajmniej jak dla mnie bajerów takich jak czujnik parkowania z przodu czy tempomat ). Tutaj już potem łatwiej dołożyć dodatkowe wyposażenie.
          AniaM
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
          O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• yogii
            Drive
            • 2009
            • 93

jeśli na wiele lat to Octavia II tylko diesel i z klimatyzacją to absolutne minimum poza tym w standardzie nawet w najtańszej wersji już jest kilka niezbędnych dodatków oczywiście wszystko zależy od zasobności portfela i indywidualnych potrzeb. powodzenia przy wyborze

Komentarz

• golibroda
              Rider
              • 2009
              • 530

@ania
              O2 to Octavia II - FL to face lifting .... jak te modele rozróżnić ?

Jakie jest realne spalanie tego 1.9 TDI - 20% miasto 80% trasa - szybkość około 100 km/h ?. Potrzebuję wyliczyć koszt przejazdu 140 km.

Wyposażenie jak na wiele lat to ABS, klima ... komputer mi potrzebny? Nie wiem co jeszcze. Fajne te wbudowane radia ale 1200 zł ...hm...

@yogii - to co wersja ambiente 1.9tdi ?
              Pozdrawiam
              Piotr

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

golibroda, http://www.motostat.pl/search?type_i...&search=Szukaj

I mozesz sobie sprawdzic realne spalanie. 2-3 wartosci skrajne mozesz odrzucic :diabelski_usmiech Realnie 5,5l mozesz przyjac na takiej trasie
                Spritmonitor.de

Komentarz

• aniam111
                  Rider
                  • 2009
                  • 436

O2 FL ma zupełnie inne światła z przodu. Po tym najłatwiej poznać. Ja mam FL ( Face lifting ) Poniżej masz odnośnik gdzie znajdziesz zdjęcia. http://forum.octaviaclub....der=asc&start=0
                  Poza tym w środku się różnią O2 od O2 FL.

Jeśli potrzebujesz komputer to wersja Mint odpada bo z tego co się orientuje to tam chyba nie ma ( ale może się mylę ). W wersji Ambiente już jest i pokazuje temperaturę zew, godzinę, spalanie chwilowe i średnie, ilość km to przejechania na baku, czas przejazdu, średnią prędkość przejazdu oraz jaet funkcja że możesz stawić sobie ostrzeżenie o przekroczeniu jakiejś ustawionej wcześniej prędkości ( nigdy nie używałam )
                  ABS jest chyba w każdej wersji. Klima napewno w wersji półautomatycznej ( Climatic ) jest w Ambiente. Co do Mint to nie wiem.
                  W wersji Ambiente masz składany kluczyk i 4 elektryczne szyby. Są też halogeny i listwy na drzwiach. Czujnik parkowania z tyłu. 6 poduszek. ESP.

Nie mam TDI to się nie wypowiem co do spalania konkretnie.
                  1,8 TSI w mieście pochłonie 10 litrów w trasie 6 czasami 5,5 litra. Ale frajda z jazdy jest bo kopa ma fajnego.
                  Tylko że to wszystko auta z turbiną o którą trzeba dbać ( czekać aż się rozgrzeję zanim sią ją pociśnie i po jeździe poczekać z wyłączeniem silnika żeby trochę ostygła ).

Ja wybrałam Ambiente. Mint był zbyt ubogi a w elegance były już jak dla mnie zbędne rzeczy, a fundusze ograniczone.
                  AniaM

Komentarz

• golibroda
                    Rider
                    • 2009
                    • 530

@Aniu - link nie działa

Może gdzieś jest jakiś autokącik co opisuje modele. Nie chcę zadawać zbyt dużo trywialnych pytań

To widzę, że komputer nie jest jakimś super wynalazkiem. Pomaga, że jest czy tylko na początku?

@microsoft-dzieki za link.
                    Pozdrawiam
                    Piotr

Komentarz

• vince123
                      Elegance
                      • 2009
                      • 923

Zamieszczone przez aniam111
                      a fundusze ograniczone.
                      no właśnie..golibroda, a moze powiesz do jakiej kwoty możesz wyłożyć na autko :?: wtedy łatwiej będzie coś doradzić.
                      a może interesuje Cię uzywane auto :?: np -

tutaj masz podanych naszych dilerów którzy mogą zaoferować korzystne rabaty :wink:
                      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                      nadkole nowe LP
                      kontakt PW

Komentarz

• rafalis222
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 160

Mam i sobie chwale kolega kupil i ma problemy , powiedzieli mi goście w serwisie że mój model czyli pierwsze wydanie jeżeli chodzi o konstrukcje i ta elektronika bo mam model z 2005 roku to ostatnie dobre wozy . Kazdy nastepny model jest gorszy i droższy w utrzymaniu jak np. zawieszenia w OII czy padajaca elektronika . Chce w przyszłym roku kupic następna oktavię ale wlaśnie w starej skorupie na zawieszeniu golfa IV a nie passata mimo że napewno nowe zawieszenia sa wygodniejsze itd ale to nie rekompensuje chyba kosztów napraw , moze właśnie koledzy którzy maja nowe oktavie z przebiegami po 200 czy 250 tys cos powiedza na ten temat sam jestem ciekawy czy tylko tak ludzie mówia czy faktycznie stare modele były lepszymi konstrukcjami. Moja skoda pali na trasie do 100 km/h czyli jazda przepisowa komputer pokazuje 4,4 l jak jade szybko czyli od 100-160 spalanie jest na poziomie 5-5,5 l , samochód przejechal 200 000 i wiele w nim nie gmerałem czyli tak do 180 tys prawie bez awartyjnie przelecial teraz troche mnie kosztowal ale sobie chwale.

Komentarz

• lend
                          Rider
                          • 2007
                          • 463

hmm

Zamieszczone przez Enriquez
                          W Łodzi o ceny nie pytaj. Zapytaj u kolegi Danielcio z Krakowa. Warto się pofatygować. Natomiast u Bednarka bezproblemowo sobie obejrzysz i pojeździsz, gdzie u Zimnego nikt się Tobą nie zainteresuje.
                          A niby dlaczego nie w Łodzi ??Ja po kilku rozmowach dostałem takie same warunki jakie dawał Danielcio więc po co pedałować do Kraka??
                          MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• shok
                            RS
                            • 2009
                            • 2070
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja jak nie wiem co jest w jakim wyposażeniu wchodzę na stronę skody.Potem konfiguruje dana wersje i na końcu jest podsumowanie.Pisze dokładnie co jest w danym modelu

Komentarz

• lend
                              Rider
                              • 2007
                              • 463

golibroda - musisz pamiętać , że wyprzedaże polegają na tym , że jest taniej ale jest to co jest na placu i nie masz wielkiego pola manewru będziesz chciał np. kolor czarny a na placu moze być tylko niebieski i nic nie poradzisz. Ja tak polowałem na okazję rok temu i upolowałem ale dopiero miesiąc temu
                              MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• golibroda
                                Rider
                                • 2009
                                • 530

Najpierw zainteresowałem się tym ale uciekło :

Gratka.pl to serwis ogłoszeniowy z kategoriami: nieruchomości, praca, motoryzacja, dom i ogród, zwierzęta, dla dzieci, moda i uroda, usługi, noclegi oraz inne ogłoszenia

@vince - może 70000 , nie znam się na samochodach więc z uzywanym byłby problem

@lend - gdzie kupowałeś ?

@shok - znam konfigurator tylko ne wiem na co zwracac uwagę w wyposażeniu. Co jest marketingowym bajerem a co jest niezbędne. Wiem,że przyda się ABS (bezpieczeństwo), klima (wygoda) i CD (przyjemność) no i czujnik parkowania
                                Ale nie wiem jaki silnik TDI 1.9 taki chwalony czy benzyna z gazem bo musi być oszczędnie.
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• lend
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 463

Zamieszczone przez golibroda
                                  Najpierw zainteresowałem się tym ale uciekło :

Gratka.pl to serwis ogłoszeniowy z kategoriami: nieruchomości, praca, motoryzacja, dom i ogród, zwierzęta, dla dzieci, moda i uroda, usługi, noclegi oraz inne ogłoszenia

@shok - znam konfigurator tylko ne wiem na co zwracac uwagę w wyposażeniu. Co jest marketingowym bajerem a co jest niezbędne. Wiem,że przyda się ABS (bezpieczeństwo), klima (wygoda) i CD (przyjemność) no i czujnik parkowania
                                  Ale nie wiem jaki silnik TDI 1.9 taki chwalony czy benzyna z gazem bo musi być oszczędnie.
                                  Kupiłem u Zimnego ale Bednarek dawał te same warunki tylko nie miał koloru,który mnie interesował.
                                  Co będzie oszczędne to sam sobie musisz odpowiedzieć,ja mam 1,4 Tsi i pali mi 7,9-8,1L/100km przy normalnym użytkowaniu auta - dla mnie to wynik do zaakceptowania a do diesla robię za mało km
                                  MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• shok
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2070
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Czy gaz czy benzyna to Ci nikt nie powie.Bo na 2 są 4 opinię :shock:

Komentarz

• aniam111
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 436

Ten link który podałeś to O2 przed FL. W moich odpowiedziach tuż nad znaczkiem TSI masz niebieski link. Kliknij i przeskoczysz na zdjęcia O2 po FL.

Jeśli ma być oszczędnie ja brałabym TDI, może dlatego że nie lubie gazu.
                                      To co się przydaje moim zdaniem:
                                      - ABS,
                                      - klima,
                                      - central zamek fajnie mieć ze składanym kluczykiem ( jest lepszy podczas noszenia w kieszeni ),
                                      - elektryczne szyby z przodu ( z tyłu sporadycznie się używa ),
                                      - elektryczne lusterka podgrzewane,
                                      - poduszki ( oby nie musiały się przydać ),
                                      - halogeny spełniające funkcję świateł do jazdy dziennej ( wersja Ambiente już ma ),
                                      - radio z CD/MP3,
                                      - dzielona tylna kanapa,
                                      - komputer ( ja wole mieć i sprawdzam co on tam pokazuje szczególnie jak zależy mi na małym spalaniu to można poćwiczyć ),
                                      - czujniki parkowania z tyłu,
                                      - listwy na drzwiach ( przydają się na ciasnych parkingach - w wyposażeniu od wersji Ambiente w Mint można dokupić ),
                                      - listwy na progi ( ale to już dodatkowo trzeba sobie zafundować ),
                                      AniaM

Komentarz

• golibroda
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 530

No tak. Zapomniałem o podstaach.

Centralny jako standard.
                                        Szyby z przodu też.
                                        Czujnik parkowania.
                                        Listwy niezbędne na drzwiach.

Trzeba by dołożyć także alarm i może blokadę skrzyni biegów. Co się teraz zakłada ?
                                        W opelku mam jedno i drugie.

@aniu - super autko .... chyba sie z Toba ożenię
                                        Pozdrawiam
                                        Piotr

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14885
                                          • Octavia IV (NX3)

Jeśli do jazdy, a nie szpanu i na wiele lat. to w zależności od możliwości finansowych:
                                          - benzyna + gaz
                                          - 1.9 TDI - 105 KM.
                                          To moje zdanie. J brałbym O2 po FL.
                                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• golibroda
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 530

Nadal nie wiem czy te wyprzedaże w skodzie to są O2 przed czy po FL ?
                                            Zerknijcie na plik pdf

Zdecydowanie do jazdy na wiele lat. Moja Asterka jeździ już 10 lat i jeszcze córa pojeździ kilka

Chodzi głównie o koszty przejazdu. Teraz na gazie pokonuję 140 km za około 25-30 zł.
                                            Jaki silnik w benzynie + LPG da porównywalne koszty i czy to możliwe ?
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

golibroda, nie martw sie jeśli chces zkupic NOWE auto to będzie to TYLKO Skoda Octavia II po face liftingu (lifting był przeprowadzony w 2008 r. wiec przed liftowych modeli juz nie ma, tym bardziej, że ludzie powykupowali je juz dawno gdyz większości lifting po prostu nie przypadł do gustu ).
                                              Co do Silnika - nie wiem ile jeździsz, ale jeśli jest to powyzej 25 tys km rocznie do rozwaz diesla jesli mniej to lepsza bedize benzynka, najlepiej 1.8 TSI genialny silnik dysponujący wystraczajacą mocą 160 KM i wysokim momentem obrotowym.
                                              Jesli chodzi o wyposazenie to trudno ci cos radzić, bo nie wiem co ci potrzebne, ale jeśli już chcesz rady to maja jest nastepująca - wybierz Elegance. Wersja ma wszystko czego do zycia potrzeba i własciwie nie muisz juz za nic więcej dopłacać

[ Dodano: Nie 06 Gru, 09 21:24 ]
                                              Nadal nie wiem czy te wyprzedaże w skodzie to są O2 przed czy po FL ?
                                              Po lifcie. Octavie z przed liftu juz chyba nigdzie nie dostaniesz, chyba że ktos by miał jeszcze samochód z .... 2008 r. koleżanka troche namieszała
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• blackrs
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 4826
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

to sa 02 fl z tego co w cennikach widacjak masz napisane ze nowa octavia to juz im chodzi o ta po fl. jak chcesz małe spalanie to bierz diesla albo 1.6 z gazem ewentualnie 1.4 tsi. patrz ze na to ze kupujac benzyne wyjdzie ci sporo taniej niz diesla. tzreba wziac teżpod uwage rożnice miedzy cena benzyny a on która dzisiaj jest znaczna ale rok temu byla identyczna. musisz sobie posiedziec policzyc pogłówkować.
                                                BYŁA o1 rs
                                                BYŁA o2 1.6
                                                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• t271828
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 928

Jesli chcesz wydac 70 tys to nie ma co patrzec na O1, w O2 "benzyna z gazem" to tylkio
                                                  1.6 - nie wiem czy dynamika Cie zadowoli. Chyba zeby kupic 1.4 TSi i czekac az
                                                  pojawi sie instalka - wrobelki cwierkaja, ze ma byc. To bardzo dobry silnik - kompromis
                                                  dynamiki i oszczednosci.

1.9TDI - stary sprawdzony - mozna latwo podniesc moc.

Komentarz

Pracuję...